El tres de juliol del 2006, el metro de la ciutat de València va patir un dels accidents més terribles en la història d’aquest mitjà de transport. Quaranta-tres passatgers de la línia 1 van resultar morts i altres quaranta-set, ferits.

Quatre anys després, les víctimes i els seus familiars continuen demanant responsabilitats per aquella tragèdia, sense que –pel moment– hagen obtés cap resposta mínimament satisfactòria per part dels gestors del metro ni de les autoritats valencianes.

Aquests fets han sigut, precisament, els que han mogut a un important nombre de treballadores i treballadors del teatre (dramaturgs, directors, actors) a muntar aquesta obra que ara presentem: Zero responsables.

No es crega, però, que ens trobem davant una obra de teatre polític o, pitjor, de teatre de circumstàncies: més enllà de la tragèdia concreta i de les històries personals generades al seu voltant, els qui integrem el col·lectiu hem volgut reflexionar amb aquesta proposta sobre el conceptes mateixos de responsabilitat i d’irresponsabilitat. O, millor: sobre les circumstàncies concretes que fan que una determinada societat, moderna i avançada com la valenciana, abdique en la pràctica de l’exercici d’un dels drets inalienables que té: l’exigència insubornable de responsabilitats cap als seus dirigents i, sobretot, cap a les seues pròpies actituds i comportaments, en situacions com l’esmentada i també en altres que podríem qualificar com de quotidianes.ZERO1

  Perquè d’això és del que, al capdavall, tracta aquesta obra: de les dimissions, de les concessions, que en l’exercici d’aquestes exigències de responsabilitat anem fent dia rere dia les valencianes i els valencians. Concessions i dimissions molt sovint inapreciables, però igual de greus que aquelles altres que han permés, en el cas de l’accident del metro, que es tancara la investigació de forma apressada. I que permeten, de forma anàloga, que acceptem de forma resignada situacions quotidianes que haurien de ser igualment objecte de crítica i condemna.

RESPONSABLES DE ZERO RESPONSABLES copia

Hi participen (per ordre alfabètic): Amparo Fernández, Amparo Mayor, Amparo Oltra, Arturo Sánchez Velasco, Begoña Tena, Carles Sanjaime, Carlos Belizón, Dani Machancoses, Enric Juezas, Esther Bosque, Eva Zapico, Gabi Ochoa, Héctor Juezas, Inma Sancho, Jaume Pérez, Jaume Policarpo, Jerónimo Cornelles, Jordi Gomar, Jorge Picó, Josep Lluis Sirera, Juli Cantó, Juli Disla, Laura Useleti, Lorena López, Mamen García, Marino Muñoz, Nacho Diago, Paco Zarzoso, Pati Martínez, Patricia Pardo, Pau Blanco, Pedro Montalbán, Pep Ricart, Rodolf Sirera, Rosanna Espinós, Sergio Villanueva, Vicky Garrigues, Xavier Puchades, Xavo Giménez, Ximo Rojo i Xus Gomar.

ZERO2

Text “Tanca els ulls…” coescrit amb Arturo Sánchez velasco
Intèrprets Carles Sanjaime, Xavo Gimènez i Lorena López
Direcció Xavier Puchades

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s