genet 1El genet blau és un text dramàtic de preguerra o d’entreguerres, caracteritzat, d’alguna manera, per la seua aparent intemporalitat. No sembla casual que el títol faça referència a aquell grup d’artistes expressionistes (1911-1913) fundat per Kandinsky entre d’altres. Entre els discursos, les situacions i les accions s’endevinen les paraules del mateix Kandinsky, encara que la seua reivindicació espiritual de l’art es mostra ací tacada per la carnalitat. Eixa lluita constant entre l’interior i l’exterior és despiadada i dolorosa i, al mateix temps, patètica i còmica… Potser per la seua barreja de temporalitats, aquesta obra posseeix una mena de pàtina darrere la qual s’amaga la foscor inquietant del nostre present.
4
Estem, pense, davant una comèdia cruel. On les relacions socials de l’individu apareixen descarnades i, a la vegada, analitzades des d’una fredor científica quasi huitcentista. On les relacions sentimentals són tractades per apàtics tertulians d’un ranci saló de lectura, guiats per un entabanador xerraire. On els possibles amants són inconscients e instintius animals de laboratori. El genet blau és un compendi de procediments de sociabilitat – com advertia Josep Lluís Sirera a l’edició del text -, usats de manera perversa per una mentalitat autoritària. Ací radica el seu inquietant interés, la seua desgraciada actualitat. Personatges que es neguen a ser espectacle, però que necessiten consumir-lo. Personatges que desperten simpaties, però que són ridículs i, fins i tot, perillosos. Personatges que malgrat semblen allunyats dels espectadors, es confonen amb ells.

Personalment, no entenc perquè aquesta peça no ha pujat encara a l’escenari, i més quan mostra alguns dels elements fonamentals per a reconéixer-la com a teatre contemporani.

5Intèrprets
Maica Mercè Tienda
Sergei Àngel Figols
Rosenberg Álvaro Baguena
Singer Àlex Cantó
Belo Pau Gregori
Hellers José Zamit
Waldemar Borja López Collado
Scholl Xavi Cubas

2Il·luminació José Martín
Fotografia Iaia Cárdenas
Direcció i disseny cartell Xavier Puchades
6

Agraïments Jesús Sanchis, Espacio Inestable, Josep Lluís Sirera, Cécile Adélaïde i Volandera Teatre
Estrena 02/12/2013. Sala Ultramar (València) (Cicle Lectures Dramatitzades SGAE)
7

8

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s